zieCOLUMNS

man en vrouw op campingstoel op de heide, man kijkt door verrekijker

Je schaamt me diep

Pubers hebben gelijk. Voor je ouders hoor je je te schamen, en niet een beetje ook. Afkeer is goed, walging is gezond, zelfs een vleugje blinde haat kan geen kwaad. Dat is heilzaam voor de ontwikkeling. Bovendien: het gaat vanzelf weer over. Daaraan moet ik denken als ik naast me drie naakte vrouwen zie liggen, genietend van de zon.

Kiwishake

Weten jullie wat ik vervelend vind? Dat ik een organisme ben. En dat organisme heeft voldoende vocht, slaap en mineralen nodig. Voldoende liefde. Voldoende ontspanning. Voldoende voldoening. Tja, zegt het organisme, mijn behoeftenpakket is nu eenmaal vrij breed. Sorry hoor! Kan ik er wat aan doen?

persoon in slaapzak op de grond met vuur op de achtergrond
mopperaar onder paraplu bij lege tafels

De stille mopperaar

De stille mopperaar ziet dat een fietser door rood rijdt en mompelt dan stilletjes voor zich uit: ‘Zeg, dat stoplicht staat er niet voor niks hoor.’ De fietser hoort het niet, die raast al honderd meter verderop om met recalcitrant genoegen zijn volgende overtreding te begaan. Alleen de mensen naast de mopperaar kunnen hem nét verstaan.

Dank, meester corona

Je medemens groeten, doe dat vanaf nu maar met het puntje van je elleboog. Of nee, met je voet. Of wacht, liever helemaal niet meer. Borrelen, doe dat alleen nog thuis. Restaurants, bezoek die niet. Klappen voor een zanger, juichen voor je team? Vergeet maar even hoe dat was.

jongen van 10 jaar buigt voorover en schrijft in schoolschrift
asfaltweg met witte strepen

Ricciardo

Het is al een hele tijd onheilspellend stil aan het tafeltje naast me, waar een man en een vrouw in ijltempo twee kommen tomatensoep hebben leeggelepeld. Dan zegt de man in een dikbuikig, boers en Oost-Brabants accent: ‘Ricciardo gaat weg.’

BOIRA de onvindbare

Op 17 juli 1738 zag de Hertog van Bragança een prachtige vos op de Collado de Fembra Morta, een mistige bergpas in de Spaanse Pyreneeën. De vos stond op een rots, keek hem betoverend aan, hief zijn staart in de lucht en sprong voor zijn voeten. De hertog streelde zijn rug. En de vos liet het toe.

mistige bergpas in spaanse pyreneeën
bomen in een groen bos

Het goede voorbeeld

Ik voel me rusteloos vandaag. Opgejaagd, ontevreden, druk in mijn hoofd. En als ik me zo voel, is mij coachend toegefluisterd, dan moet ik proberen mijn aandacht terug te brengen naar m’n lichaam.

ZIETEKST
OOG VOOR TAAL

Telefoon

06-18953086

Adres

Wolvenplein 27, Utrecht