Kiwishake

column | door Koen-Machiel van de Wetering

Weten jullie wat ik zo vervelend vind? Dat ik een organisme ben. En dat organisme, je weet wel. Dat heeft voldoende slaap nodig, voldoende vocht, voldoende vitaminen / aminozuren / mineralen, boter kaas en eieren.

Voldoende liefde.
Voldoende ontspanning.
Voldoende voldoening.

Tja, zegt het organisme tegen mij, mijn behoeftenpakket is nu eenmaal vrij breed. Sorry hoor! Kan ik er wat aan doen?

En die houding staat me heel erg tegen. En dus pleeg ik burgerlijk verzet. Ik ga systematisch te laat naar bed, snack me lauw, snauw het organisme in mij voortdurend af.

Ja maar, klaagt het organisme.
Nee, niks te maren, mopper ik terug.

Vervolgens neemt het organisme wraak. Op een slinkse, subtiele, betweterige manier. Het begint te kniezen. Het verliest zijn belangstelling. Het gooit de handdoek in de ring. En in plaats van te genieten van mijn overwinning, voel ik me alleen maar slecht. Steeds slechter.

Dus, wat te doen? Het organisme laat zich duidelijk niet aan de kant zetten, het wint altijd. Het laat zich de plant based kaas niet van het glutenvrije brood eten. Okee, vooruit, dan moet ik het maar vertroetelen.

Tedere smoothies van mango, perzik en passievrucht. Elke dag kiwishake. Massage voor de lange teentjes. Niet te lang piekeren over oorlogen en het klimaat. En vooral niet de bloeddruk omhoog laten jagen door T. Baudet en zijn kwakende Forum voor Hysterie.

Het organisme ziet mijn inzet, waardeert mijn discipline en spint van tevredenheid. Top man, nu hoor je mij.

Maar hoezeer ik mijn best ook doe, uiteindelijk is het natuurlijk nooit genoeg. Want het organisme zal op een dag tóch besluiten ermee uit te scheiden. Dat weten we allebei. Niks aan te doen.

Het organisme zegt dan: alles leuk en aardig, we hebben best een leuke tijd gehad samen, ik mocht door de bank genomen niet klagen met jou als huisjesmelker (al was je soms stronteigenwijs), maar het is nu echt mooi geweest. C’est fini, adieu en houdoe. Zoek voor je volgende ritje maar een ander slachtoffer.

En daar sta je dan met je goeie gedrag, je goeie wil en je kiwishake.

Daarom heb ik er een hekel aan een organisme te zijn.

Mág ik alsjeblieft?

ZIETEKST
OOG VOOR TAAL

2 + 13 =

Telefoon

06-18953086