ziePORTFOLIO

Een nieuwe werkelijkheid

De vele gezichten van de energietransitie

Het is misschien wel de grootste uitdaging waar de mensheid ooit voor heeft gestaan: stoppen met fossiel. We moeten niet alleen de manier veranderen waarop we energie produceren, maar ook de wijze waarop we deze opslaan, verdelen en verhandelen.

Om de verstrekkende gevolgen van deze systeemtransitie duidelijk te maken, ontwikkelden zietekst en Konacoast in opdracht van BroekhuizenWirtz vijf films voor de Topsector Energie. Elk van deze animaties belicht een uitdaging waarvoor de energietransitie ons stelt. Bijvoorbeeld op technisch, sociaal en economisch gebied.

Verhalen over vluchten

Indringende game over de oorlog in Syrië

Slechts weinig mensen kennen het échte, volledige en gelaagde verhaal van de vele Syriërs die hun verscheurde land halsoverkop moesten verlaten. Hoe leefden zij vóór de oorlog? Voor welke keuzes kwamen zij plotseling te staan? En hoe gingen zij met die dilemma’s om?

Om leerlingen mee te nemen in deze belevingswereld, ontwikkelde Critical Mass de dilemmagame Keuzestrijd, waarin de persoonlijke verhalen van verschillende mensen ontroerend in beeld worden gebracht. Op meerdere momenten in het productieproces schreef zietekst mee aan de teksten.

dilemmagame keuzestrijd wordt gespeeld in de klas

Alle vinkjes helpen

Campagne 'Uw gegevens redden levens'

Welke behandelingen tegen het coronavirus zijn het meest effectief? En hoe voorkomen we een volgende uitbraak? Er zijn rond covid nog steeds veel vragen, die we met wetenschappelijk onderzoek hopelijk snel kunnen beantwoorden.

Daarom startte het ministerie van VWS in 2021 een publiekscampagne, om mensen op te roepen hun medische dossier te delen voor onderzoek. Voor deze campagne, ontwikkeld door Things To Make And Do, bedacht zietekst de slogan Uw gegevens redden levens. Ook schreef zietekst de voice-over voor deze korte animatiefilm (00:46).

uw gegevens redden levens logo

SmartTrackers

Meer inzicht, minder CO2

Met slimme software helpt SmartTrackers duizenden bedrijven hun CO2-uitstoot aantoonbaar terug te dringen. En daar draagt zietekst graag zijn groene steentje aan bij.

Ruim 4 jaar ondersteunde zietekst SmartTrackers op communicatief gebied, onder andere in de rol van content consultant, communicatieadviseur, copywriter en sparringpartner voor de directie.

Factsheets | Animaties | Social media | Nieuwsbrieven | Mailings | Webteksten | Branding & identiteit

 

smarttrackers factsheet

Achter de schermen

Waarom Nederland niet zonder open standaarden kan

Het is een wereld waar slechts weinig mensen het bestaan van kennen, maar die cruciaal is voor een goed functioneren van onze sterk gedigitaliseerde maatschappij: de wereld van open standaarden.

Om de maatschappelijke meerwaarde van deze richtlijnen en afspraken begrijpelijk en toegankelijk uit te leggen voor een breed publiek, vroeg Forum Standaardisatie aan BroekhuizenWirtz een serie korte films te produceren. zietekst schreef de voice-overs  en ontwikkelde samen met Konacoast de scenario’s.

 

100% zeker
49% minder CO2

Werken aan de klimaatdoelen binnen de Club van 49

49% minder broeikasgassen in 2030. Dat is de uitdaging waar we met zijn allen in Nederland voor staan. Daarom richtte SmartTrackers in 2018 de Club van 49 op: een verzameling bevlogen bedrijven die substantiële reductiemaatregelen nemen. Niet alleen in hun eigen organisatie, maar ook samen met leveranciers.

Van 2018 tot 2022 verzorgde zietekst de projectcommunicatie, bereidde workshops en themabijeenkomsten voor en deed verslag van verschillende inspiratiesessies voor de aangesloten leden.

groepsfoto eerste bijeenkomst club van 49
logo club van 49

Niet van steen

Leefstijlcoaching bij Defensie

Stress door een echtscheiding, slechte nachten door werkdruk, of conditieverlies na een ongeval. Ook door de wol geverfde beroepsmilitairen kennen soms fasen in hun leven waarin het minder lekker loopt. Om hen te helpen hier constructief om te gaan, biedt het Ministerie van Defensie individuele leefstijlcoaching op vrijwillige basis.

Om dit prachtige aanbod evenwichtig in beeld te brengen – niet zweverig of soft, maar ook niet overdreven stoer – ontwikkelde zietekst samen met BroekhuizenWirtz en Konacoast het scenario voor een volwassen, persoonlijke film waarin de ervaringen van drie zelfbewuste militairen centraal staan.

soldaat met baret kijkt naar links terwijl kadetten op de achtergrond trainen met een dik touw

zieBOEKEN

Haasten naar de stilte

Reisverhaal 'TAXI / Dasht-e Lut'

In 2020 kwam kunstenaar Roelant Meijer naar me toe met hypnotiserende foto’s van een Iraanse woestijn, plus een chaotische set dagboekaantekeningen van een race tegen de klok. Of ik van die notities een goed lopend verhaal kon maken?

Vele inspirerende sessies later lag daar TAXI / Dasht-e Lut: een komisch en ontroerend relaas over veerkracht, doorzettingsvermogen, Hollandse sneeuw, Perzisch zand, tegenspoed, verbroedering en nog veel meer.

In een beperkte oplage te koop in Roelants webshop.

sneeuwstorm op schiphol
dasht-e-lut woestijn iran

Tappen uit principe

Een strijdbare episode in de Utrechtse geschiedenis

Collectief café De Baas (1976-2008) was een roemruchte Utrechtse kroeg, opgericht door onder andere Harrie Jekkers en Koos Meinderts, dat “met de rechterhand geld verdiende om het met de linkerhand weer weg te geven”.

Alle winsten die het café realiseerde, werden linea recta doorgesluisd naar bedrijven waar medewerkers zélf de dienst uitmaakten.

In Tappen uit principe beschrijft zietekst de stormachtige opkomst en het turbulente einde van dit activistische etablissement waar iedereen de baas was, maar niemand het voor het zeggen had.

foto uit het boek Tappen uit principe
foto uit het boek Tappen uit principe

Genoeg te doen

Jubileumboek Vrijwilligerscentrale Utrecht

Voor sommige mensen is vrijwilligerswerk veel meer dan slechts een ‘zinvolle tijdsbesteding’. Het is werk dat hun leven diepgaand heeft veranderd.

In Genoeg te doen beschrijft zietekst meerdere van zulke bijzondere verhalen en doet het uitgebreid verslag van de 25-jarige geschiedenis van Vrijwilligerscentrale Utrecht.

poster vrijwilligerswerk uit jaren 70

Weg met onze schuchterheid

100 jaar NVVS

“Wij zullen het maar eens probeeren.” Met die ingetogen woorden, met krijt op een schoolbord geschreven, opende voorzitter Jan Jacob Ott Bultman op 5 september 1910 de eerste algemene ledenvergadering van de Bond van Slechthoorenden. Niemand kon op dat moment vermoeden dat de Bond zou uitgroeien tot een vereniging met duizenden leden, die van grote betekenis zou zijn voor slechthorenden in Nederland: de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS).

In Weg met onze schuchterheid beschrijft zietekst de 100-jarige geschiedenis van de NVVS, die onder andere aan de wieg stond van speciaal onderwijs voor slechthorenden en baanbrekend werk deed om hoorhulpmiddelen voor een breed publiek beschikbaar te maken.

poster vrijwilligerscentrale utrecht er is genoeg te doen
schilderij 'Doovemansdeur' door Johan Braakensiek

Te gek om vast te zitten

25 jaar Wegloophuis Utrecht

In Te gek om vast te zitten vertelt zietekst het unieke verhaal van Wegloophuis Utrecht, dat in 1981 voortkwam uit de ‘antipsychiatrie’. Nog altijd is het Wegloophuis een toevluchtsoord voor mensen die ontevreden zijn over de manier waarop ze in de reguliere ggz worden behandeld.

poster valium vrije vrijdag en cover gekkenkrant

zieKLANTEN

In zijn bijna 18-jarig bestaan heeft zietekst onder andere deze organisaties blij gemaakt:

logo topsector energie
logo nivel
logo corderius college
logo platform ggz
logo nrc media
logo rvo
logo rijksdienst cultureel erfgoed
logo ocw
logo bzk
logo bz
logo pax
logo strukton
logo nvvs
logo smarttrackers
logo critical mass
logo klm
logo tussenvoorziening
logo pianoo
logo phelps stichting
logo axioncontinu
logo hoogheemraadschap rijnland
logo forum standaardisatie
logo staz
logo dutch pack international
logo dela
logo belastingdienst
logo IND
logo defensie
logo ienw
logo columbus
logo icco
logo bkk
logo fcb
logo b&p bodeminjectie
logo stinasu

ZIETEKST
OOG VOOR TAAL

Telefoon

06-18953086

Adres

Wolvenplein 27, Utrecht